[shades creek park pool house] hoover, alabama

Received a 2015 AIA Birmingham Chapter Merit Award

Completion date: 2011 | 6,000sf

The community building for Shades Creek Park is located between two neighborhoods in the Ross Bridge development, southwest of Birmingham. Originally conceived as a “park in the forest,” the architects worked in tandem with the landscape architects to site the building in the trees with the pool on one side and the sloping forest on the other.

read more
Within Ross Bridge is a historical stone railroad bridge, and the material and form of a wood trestle can be seen interwoven in the design of the large porch of the community building. The program called for a community room for neighborhood gatherings and social events, along with a pool and playground. Because this building and park is located away from the town center of the development, it needed to have the presence of a public building to distinguish it from the residential architecture of the surround neighborhoods. Likewise, because of the adjacent forest setting, it needed to have a more relaxed and natural feel than it’s public counterparts that are located in a more urban setting just half a mile away. The project completes the second park amenity for Ross Bridge, which was awarded the honor of being the “Best Community in America” by the NAHB in 2010.