[seagrove residence] seagrove beach, florida

Completion date: 2011 | 5,600sf

An addition and complete renovation to a 1980’s 2-story vacation home sited on the Gulf of Mexico, adjacent to the town of Seaside.

Interiors by Darren Whatley.

read more
The original lower level of the house consisted of the primary entry foyer into a dead-end hallway leading to 4 bedrooms, the resulting feel being more suited to a dormitory setting. This floor of the house was opened up to allow the view from the front entrance to extend all the way through to the gulf for a dramatic arrival experience. Bedrooms and baths were relocated to achieve the open plan and allowed for a small living space on the Gulf side. The stair was moved and designed to extend the openness of the entry up to the second floor living spaces. At the second floor, an underutilized crows nest and spiral stair were removed to expand the usable floor space and corresponding views, all while increasing the sense of space and light coming through the re-imagined light well. A new materials palette was selected along with new windows and doors. Finishes were chosen for their appropriateness to the beach setting yet more suited to the taste of the owner than what is perhaps more typical of a “Hwy 30-A” vacation home.